Για τους επιστήμονες της Ericsson, το παρατσούκλι ενός βίκινγκ βασιλιά, φάνταζε ως η ιδανική κωδική ονομασία για την καινοτόμα τεχνολογική πατέντα που σχεδίαζαν. Λίγα χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι του τμήματος μάρκετινγκ τη θεώρησαν τόσο πετυχημένη που αποφάσισαν να την καθιερώσουν.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι κορυφαίοι προγραμματιστές της σουηδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, καταπιάστηκαν με ένα φιλόδοξο και απαιτητικό πρότζεκτ. Στόχος τους ήταν να αναπτύξουν μία τεχνολογία που θα επέτρεπε στις συσκευές τους να συνδέονται με άλλες συσκευές χωρίς καλώδια. Ήταν κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην αγορά. Για το λόγο αυτό, το περιεχόμενο του πρότζεκτ ήταν άκρως απόρρητο και χρειαζόταν μία κωδική ονομασία....

Τότε, ο Τζιμ Κάρντακ, ένας από τους επικεφαλής, έδωσε την ιδέα. Πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το προσωνύμιο του μεγάλου σκανδιναβού ηγέτη Harald Blåtand (Χάρολντ του Κυανόδοντου), μεταφρασμένο στα αγγλικά ως Bluetooth. Αργότερα εξήγησε το σκεπτικό του: 

“Ο Χάραλντ ενοποίησε τη Δανία και τη Νορβηγία και εκχριστιάνισε το λαό. Σκέφτηκα ότι θα ήταν μία καλή κωδική ονομασία για το πρόγραμμα”

Πράγματι, ο βασιλιάς Χάραλντ ο Κυανόδους θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες μορφές της σκανδιναβικής ιστορίας. Μπορεί στην παγκόσμια συνείδηση οι Βίκινγκ να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με επιδρομές και λεηλασίες, ο Χάραλντ όμως έγινε γνωστός ως ένας ανεκτικός ηγέτης που κατόρθωσε να ενώσει τον μέχρι τότε διάσπαρτο λαό του. To προσωνύμιο Κυανόδους το πήρε, κατά μία εκδοχή, από το μπλε χρώμα ενός δοντιού του, ενώ κατά μία άλλη επειδή ήταν πολύ φιλειρηνικός και απέφευγε τις συγκρούσεις.

bluetooth2Γεννημένος στις αρχές του 900 μ.Χ., διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο της Δανίας περί τα μέσα του αιώνα. Έως την εποχή εκείνη, όλοι οι προγενέστεροι σκανδιναβοί βασιλείς ήταν αυστηρά προσκολλημένοι στη λατρεία των βόρειων θεοτήτων, ενώ καταδίκαζαν τον ξενόφερτο χριστιανισμό.

Ο Χάραλντ ήταν ο πρώτος που υποδέχθηκε θετικά τη νέα θρησκεία. Στα χρόνια της βασιλείας του, οι χριστιανοί για πρώτη φορά έπαψαν να διώκονται, ενώ σταδιακά τους δόθηκε χώρος να διαδώσουν την πίστη τους.

Ο «Κυανόδους» θεωρείται ο θεμελιωτής της Δανίας. Χάρη στη στρατηγική και διπλωματική του δεινότητα, έγινε πράξη το φιλόδοξο όραμα της ενοποίησης της χώρας. Ενέταξε στο βασίλειό του εδάφη της νότιας Σουηδίας και της Νορβηγίας όπου μέχρι τότε κατοικούσαν διάσπαρτες οι διάφορες φυλές και δημιούργησε ένα ομοιογενές σύνολο ανθρώπων που μπορούσε να κυβερνήσει.

Έχοντας αυτά κατά νου, ο Τζιμ Κάρντακ, χίλια χρόνια μετά το θάνατο του Χάραλντ του Κυανόδοντα, έκανε έναν πρωτότυπο συνειρμό: «Ο σκανδιναβός βασιλιάς ένωσε τους ανθρώπους, έτσι όπως και η τεχνολογία που αναπτύσσουμε ενώνει τις συσκευές».

Οι συνεργάτες του το θεώρησαν ευφυές και σύντομα η κωδική ονομασία καθιερώθηκε. Οι συσκέψεις για το επίσημο όνομα ξεκίνησαν μερικά χρόνια αργότερα, όταν τα πρώτα ακουστικά με τεχνολογία bluetooth ήταν έτοιμα να βγουν στην αγορά. Το επικρατέστερο ήταν το PAN (Personal Area Network). Ωστόσο, τόσο οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ, όσο και οι δικηγόροι της εταιρείας το απέρριψαν. Οι μεν χρειάζονταν μία πιο χαρακτηριστική ονομασία για διαφημιστικούς λόγους, οι δε δεν μπορούσαν να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα της πατέντας με ένα τόσο γενικό όνομα. Από την άλλη, το «Bluetooth» τους ενθουσίασε.

Έτσι, το 1999 η κωδική ονομασία που είχε δώσει ο προγραμματιστής στο απόρρητο πρότζεκτ στις αρχές της δεκαετίας, επισημοποιήθηκε. Πολύ γρήγορα, το παρατσούκλι του σκανδιναβού βασιλιά, ο οποίος πιθανολογείται ότι πράγματι διέθετε ένα μπλε δόντι, συνδέθηκε άρρηκτα με την ασύρματη τεχνολογία.

Μάλιστα, ακόμη και το χαρακτηριστικό σήμα του Bluetooth βασίστηκε στον ίδιο. Για τη δημιουργία του λογοτύπου, οι γραφίστες χρησιμοποίησαν ένα μπλε φόντο πάνω στο οποίο τοποθέτησαν τα δύο αρχικά του Χάραλντ γραμμένα σε ρουνικό αλφάβητο, ενωμένα (ᚼᛒ).


 Πηγή : https://www.mixanitouxronou.gr

  • 1
  • 2
  • 3